Değerli Ziyaretçiler,
Daha önce yazdığım gibi bahçemde 7 değişik tür Feijoa Ağacı yetiştirmekteyim. Bunlardan Küçük ve yuvarlak meyveli olan 2 tane 6-7 yaşlarında çalı formundaki Feijoa Ağacı verim olarak ve tad olarak benim en sevdiğim ağaçlar. Bu yıla kadar bazen meyveler yere düşer ve çoğu zaman toplamadığımız için çürür giderdi. Bu yıl kimisi olgunlaşmış kimisi olgunlaşmamış bütün meyveleri yerden topladım. Büyük bir kısmını arkadaşlara dağıttık. Bazı meyveler olgunlaşmamıştı. Aklıma Feijoa reçelinin inanılmaz lezzetli olduğunu söyleyen bir arkadaşımın sözleri geldi ve denemeye karar verdik. Denedikten sonra o kadar beğendik ki bu tarifi sizlere de yazmadan geçemedim. Hayatımda yediğim en güzel reçeldi diyebilirim. Gelecek yıllarda Feijoa Reçelinin çok aranan bir ürün olacağına eminim. Gelecek yıl sadece Feijoa Reçeli yapmada kullanılmak üzere bu küçük meyveli tür Feijoa Ağaçlarından 10 tane kadar daha çoğaltıp bahçeye dikeceğim.
Öncelikle Küçük ve yuvarlak Feijoa meyveleri Feijoa Reçeli için en uygunudur. Ama eğer büyük meyveler var ise bunları ikiye hatta dört parçaya bölebiliriz. Öncelikle meyveleri güzelce bir yıkıyoruz ve ucunu kesiyoruz. Feijoa Meyvelerinin kabuğunu soymadan kullanacağımız için eğer ilaç kullanılmışsa çok iyi yıkamak gerekiyor. Feijoa ağaçlarında tarımsal ilaç kullanmadığım için ben gönül rahatlığıyla hafifçe yıkayıp kullanıyorum.
Malzemeler:
2.5 kg Feijoa Meyvesi
5 bardak su
8 bardak şeker
6 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı pudra haline getirilmiş zencefil
Yapılışı :
Meyveleri içinde su bulunan genişçe bir kaba koyuyoruz. 45 dakika hafif ateşte kaynatıyoruz yumuşayana kadar ama dağılmamalı. Bu nedenle fazla karıştırmıyoruz.
Düşük ateşte şeker , limon suyu ve zencefili ilave ediyoruz ve şeker çözülünceye dek hafifçe karıştırıyoruz. Karıştırmak için tahta kaşık kullanmanızı öneriyorum. Çözüldükten sonra
20-40 dk daha sık karıştırıyoruz, reçel kıvamını alana dek. Sonra da soğumaya bırakıyoruz ve kavanozlara dolduruyoruz.
Burada bazı alternatifler var. Çok olgunlaşmış Feijoa meyvesi kullanıyorsanız daha az pişirme süresi tavsiye ediyorum. Eğer benim gibi reçelde daha diri meyveleri tercih ediyorsanız. Az olgunlaşmış ve küçük meyveler kullanabilirsiniz ve fazla pişirmezseniz diri kalması için.
Not: Reçelin dibiniz yanmaması için hafifçe karıştırmayı unutmayın.