Tamarind (Demirhindi)

 

Tamarindf

Tamarind (Tamarindus indica)-Demirhindi

 

Genel Bilgiler

Tamarind , Arapçada ‘tamr hindi’ , yani Hint Hurması olarak bilinir. Bizim dilimize de Demirhindi olarak geçmiştir. Kökeni, Afrikanın kuru tropik iklime sahip doğu kesimleridir.  Osmanlı mutfağında da çok önemli bir yere sahip olan Demirhindi Şerbeti bu meyveden yapılmaktadır. Özellikle Hindistan ve Mısır’da önemli miktarda yetiştirilmekle birlikte hemen hemen bütün tropik bölgelerde bulunmaktadır.  Özellikle  estetik (muhteşem çiçekleri –sarı ve hafif pembemsi, değişik yaprakları) , heybetli görünüşü (20-25 m boylanabilir) ve meyvelerinin lezzeti dolayısıyla en beğendiğim ağaçlardandır. Mısırda ve Bombay sokaklarında bolca görmek mümkündür.

tamarindf2 

Diğer birçok meyvede söylediğimiz gibi içeriği dolayısı ile insan sağlığına mucizevi faydaları vardır. Hem meyvesi hem de ağacın bütün bölümleri (yaprağı, kabuğu, çiçeği) çok şifalı içeriklere sahiptir. Meyveleri kahverengi ve 12-15 cm uzunluğunda baklagiller görünüşlüdür. Sert çekirdeklere ve olgun Tamarind mayhoş bir tada sahiptir. İçerik olarak aşağıdaki elementleri yüksek miktarda içermektedir.

 

tamclose 

Bunlar;

Tartarik ve malik asit , pektinin yanında bir fincan meyvede aşağıdaki miktarda besleyici içerik barındırır.

İçerik

Miktar

Kalori

143

Karbonhidratlar

37 g

Diyetsel Lif

1.3 g

Vitamin C

17.8 mg

Vitamin E

0.3 mg

Kalsiyum

25.1 mg

Magnezyum

10 mg

Sodyum

17.6 mg

Fosfor

5 mg

Potasyum

67.8 mg

Faydaları

Bu içeriklerden dolayı Tamarindin insan sağlığına aşağıdaki fayadaları sağlar:

Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkileri
Tamarind meyvesi doğal formda tüketildiğinde sindirim sistemine aşağıdaki gibi yardımcı olur.

  • Kabızlığın giderilmesi yönünden çok faydalıdır.
  • Tamarind Meyvesi tüketimi basurdan kurtulmaya yarar.
  • Tamarind  Meyvesi az su ve karabiber, karanfil ve cardamom (Kakule) ile karıştırıldığında iştah açıcı olarak mükemmel bir etkiye sahiptir
  • Safra kesesi sorunlarında en iyi doğal ilaçtır.
  • Ayrıca Tamarind  Meyvesi özellikle çocuklarda bağırsak kurtlarından kurtulmak için kullanılan mükemmel bir çözümdür.

Mükemmel  Vitamin C kaynağı
Tamarind meyvesi C vitamini bakımından son derece zengindir ve c vitamini  eksikliğinden kurtulmak için doğal bir çözümdür.

  • İskorbüt gibi C vitamini eksikliğinden dolayı ortaya çıkan hastalıkları vücuttan uzak tutmak için doğal bir çözümdür. (Özellikle eski zamanlarda denizcilerde ortaya çıkmaktaydı)
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve ateş düşürmeye yardımcıdır. Tamarind ,  biraz süt, hurma, şeker, cardamom (Kakule) ve az kafur ile kaynatılarak içilir.
  • Tamarind  meyvesi solunum yolu hastalıklarında kurtulmak için de kullanılır. Tamarind meyvesi sulandırılarak, yarım çaykaşığı karabiber ve tuz eklenir ve sıcak içilir. Bu sadece solunum yollarını değil tüm vücuttaki zararlı antioksidanları temizler.

Zengin bir Antioksidan Kaynağı
Tamarind  meyvesi zengin antioksidan içeriği ile doğal olarak kansere karşı vücudu korur.

Kolesterol ve Kan Şekeri için Tamarind Meyvesi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar Tamarind  meyvesinin kolesterol seviyesinin dengede tutulmasında çok faydalı olduğunu göstermiştir. Böylece vücudu kardiyovasküler  hastalıklardan korumaktadır. Ayrıca kan şekerinin dengede  tutulmasında faydaları ispatlanmıştır.  Bu çalışmalar henüz insanlar üzerinde denenmemiştir.

Son olarak kaynatılan Tamarind meyvesi gargara olarak kullanıldığında boğaz ağrısını tedavi edici bir özelliğe de sahiptir.

tamarinds 

Tamarind Yetiştiriciliği

Tamarind 20-30 m boylanabilen büyük bir ağaçtır. Gövde kalınlığı 2m kadar olabilmektedir. Gövde düz ve ağaçlar çok uzundur. Mart-Mayıs arası çiçeklenirler ve muhteşem görünüşleri vardır. Yaprakları ise soğuk nemli havada ve güneş battığı zaman kapanır.

Her zaman yeşil olmakla birlikte soğuk iklimde yapraklarını dökebilirler.

TamarindFruit 

Tamarind yarı kuru tropikal iklim şartlarında rahatlıkla yetişir. Yine de yağmurlu ve nemli tropikal alanlara da rahatlıkla uyum sağlar. Genç fidanlar soğuğa karşı çok hassastır ve -2 dereceden sonra ciddi hasar görürler. Her türlü toprakta yetişme özelliğine sahip Tamarind en iyi , drenajlı ve hafif asitli topraklarda yetişir.  Kuraklığa son derece dayanıklıdır ve tropik, yarı tropik bütün iklimlere uygundur. Fidanlar dikildikten 3-4 yıl sonra çiçeklenmeye başlarlar.

Tohumlardan üretilen Tamarindler, en iyi 25° C  sıcaklıkta ve nemli toprakta çimlenirler. Çimlenme 7-14 gün arasında gerçekleşir.

tamarind_seeds 

Tamarind ağacı güney illerimizde rahatlıkla yetiştirilebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan makale/haberlerin tüm hakları Tropikmeyveci.com ‘a aittir. Kaynak gösterilse dahi makale/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. 
Ancak alıntılanan makale/haberin bir bölümü, alıntılanan makale/habere aktif link verilerek kullanılabilir. 

11 Comments

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.