Mangosteen (Garcinia mangostana L.)
Önceki aylarda yapmış olduğum mini ankette siz ziyaretçilerimize , tadını en çok beğendiğiniz meyvenin ne olduğunu sormuştuk. Bu ankette, beklediğim gibi Mangosteen 1. Liçi de 2. sırada yer almıştı. Mangosteen’ i ülkemizde yetiştirebilmek pek mümkün olmasa da sizlere tanıtmak istedim. Umarım birgün bu olağanüstü güzel görünümlü ve harika bir tada sahip meyveyi tadabilirsiniz. Aşağıdaki yazıda güzel görünüm ve tadının yanında Mangosteen ‘in ne kadar önemli içeriklere ve faydalara da sahip olduğunu göreceksiniz.
Mangosteen Güney Asya kökenli ultra tropikal bir meyvedir. Küçük morumsu meyvelerinin görünüşü ve harika tadı dolayısıyla Tropikal Meyvelerin Kraliçesi olarak isimlendirilir. Mangosteen ağacı yaklaşık 10 yaşından itibaren meyve vermeye başlar. Meyve iki kısımdan oluşur; Dışında kalın morumsu ve yumşak bir kabuk bulunur, iç kısmında ise süt beyazı renkte ve yenilen meyve eti bulunur. Mandalina şeklinde dilimlerden oluşur (5-7 dilim) ve bu dilimlerin bazılarının içinde de büyük bir çekirdek bulunur. Çekirdek bulunan dilim diğerlerinden büyüktür.
İçeriğinde bulunan Xanthone ‘ un(Çok güçlü bir antioksidan) bağışıklık sistemini güçlendirmesi bakımından C ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu düşünülmektedir. Bu antioksidanlar; Vücuttaki hücreleri onarmasının yanında beyin, kalp ve ciğer gibi organların da düzenli çalışması yönünden de çok faydalıdır. Kanseri önleyici etkisi olduğu düşünüldüğünden dolayı son zamanlarda hakkında birçok bilimsel araştırma yapılmaya başlanmıştır ve çalışmaların birçoğundan , insan sağlığına sanılandan daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Güney Asyada sivilce gibi birçok cilt probleminde kullanılmaktadır. Alerji ve astımdan kurtulmaya yardımcı olduğu da görülmüştür. Hala araştırmalar sürmekte ve bu etkilerinin tıbbi olarak kanıtlanmaya ihtiyaç vardır fakat gerçek olan tek şey inanılmaz derecede yüksek bir antioksidan içeriğinin olduğudur.
İsmindeki mango kelimesinden dolayı Mango meyvesi ile benzer olduğunu düşünebilirsiniz ama kesinlikle Mango ile hiçbir benzerliği yoktur.
Ultra tropikal bir meyve olduğundan Dünyada sınırlı ülkelerde üretilir. Bunlar; Tayland, Malezya, Filipinler, Brezilya ve Hindistandır. İklim kuşağında da görüldüğü gibi ağaçlar 5 derecenin altında yaşayamazlar. Genç fidanlar ise 10 derecenin altında hayatta kalamaz. Yüksek nem gereksinimi vardır ve yağmurlu iklimleri sever. Kuraklığa da dayanıklı değildir. Bu nedenle ülkemizde yetişebilecek bir tür değildir. Soğuğa dayanıklı bir türden bahsedilse de ben henüz ulaşabilmiş değilim. Mangosteen, Temmuz-Ekim ve Nisan-Haziran olmak üzere yılda 2 defa ürün vermektedir. Çok az ülkede üretildiğinden dolayı da en pahalı tropikal meyvelerden biridir.
Pingback: Cherimoya | TropikMeyveci