Guava
Guava çalı veya ağaç formunda 2-8 m büyüyebilen tropik ve yarı tropikal bir ağaçtır. Genellikle dikimden 2 yıl sonra uygun sulama ve gübreleme yapılırsa meyve vermeye başlarlar. Yine uygun sıcaklıklarda da kışın yaprak dökmezler. Aşağıdaki makalede genel bilgilerin yanında kişisel tecrübelerimi ve bazı önerilerimi bulabilirsiniz.
Guava Meyvesi’nın Faydaları
Guava, antioksidan içeriği yüksek bir meyveldir. İçinde yüksek oranda C vitamini ve likopen bulunuyor. Yapılan araştırmalar likopenin, özellikle erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu olduğunu gösteriyor. Guava ayrıca; betakaroten, potasyum ve çözülebilir lif açısından da oldukça zengin bir meyve. Bu nedenle kolesterol ve tansiyonun dengelenmesine ve kalp sağlığının korunmasına katkı sağlıyor. Guava yüksek potasyum ve pektin içeriği nedeniyle ishalin tedavisine de yardımcı oluyor.
Guavalar için en uygun yetişme ortamı sıcak ve kışın-ilkbaharda dona maruz kalmayan bölgelerdir.
Kışın çok soğuk olmayan iklimlerde de büyüyebilirler. Eğer soğuk iklime yetiştirilmek istenirse, kışın genç ağaçlar koruma altına alınmalıdır.
Kültür çeşitleri 3 ana gruba ayrılırlar;
Fan Retief : Meyvenin eti pembedir.
Beyaz Guava : Neyve eti beyazdır.
Kiraz veya Çin Guavası: Küçük çalı formundadır. Soğuk iklimlerde kısmen yetişebilir, hatta büyük saksılarda rahatlıkla yetiştirilebilir.
Genel Bakış
Guavalar özellikle Tropik Guavalar en kolay yetiştirilebilecek ağaçlardandır. Yerine alıştıktan sonar çok sıcak yaz günlerinde bile rahatlıkla yetişir ve bakıma ihtiyaç duymaz. Tropik Guavaların yüzlerce sub tropiklerin ise onlarca değişik türü vardır. Hatta Feijoa olarak bildiğimiz ve ülkemizde yetiştirilmeye başlanan Meyve ağacı da Guava’ nın bir çeşididir.
Cattley Guavalar çok sıcak hava ve alkali topraklarda problem yaşarlar ve bu tür ortamlarda tadı ekşi olur. Cattley guavalar Tropik Guavalardan küçük meyveleri ve küçük , kalın ve parlak yapraklarıyla ayırtedilebilirler. Bunların iki türü vardır Strawberry Guava ve Lemon Guavalar. Cattley ler Tropik l Guavalardan daha dayanıklıdır.
Feijoas (Pineapple Guava) Soğuğa daha dayanıklı bir Guava çeşididir. Cattley ler gibi soğuk iklimlere daha uygundur. Daha fazla bilgi için sitedeki Feijoa kısmına bakabilirsiniz.
Guava Meyvesi
Tropik Guavalar çekirdekten yetiştirilebilir veya aşılı olabilir fakat aşılı olanların soğuğa karşı dayanıklılığı daha azdır , hatta çok fazla soğuk havaya maruz kaldığında aşıdan yukarısı tamamen donabilir ve kökten tekrar sürgün verir.
İlkbahar çiçekleri geç sonbaharda olgunlaşır, sonbahar çiçekleri ise geç ilkbaharda olgunlaşır. Bütün Guavalar diğer meyvelerde pek görülmeyen, sıradışı aromatic bir tada sahiptir .
Yetiştirdiğim Guavalardan elde ettiğim verilere gore Pembe Guavalar , diğer Guavalara gore soğuğa karşı daha dayanıklılar. Sarı Guavam kışın yapraklarını döktüğü ve kırağı yaktığı halde , Pembe Guavalarımda herhangi bir soruna rastlamadım. Buna karşı Sarı Guavaların , Pembe Guavalara gore çok daha hızlı geliştiğini gözlemledim. Guava tamamen donsa bile köklerinden tekrar gelişerek meyve verebilir.
Sıcaklık yüksek olduğu zaman meyve daha lezzetlidir ve mis gibi kokar fakat çok tatlı değildir. Yine de Meyve suyu ve reçel olarak çok lezzetlidir.
Olgunlaşan Pembe Guavalar dalından düşerler bu nedenle olgunlaşınca hemen toplanması gereklidir.
Mexican Cream , Meksika orijinli ve en lezzetli türlerden biridir. Aşılama yolu ile üretilir. Özellikle meyve suyu çok lezzetlidir.
Sıcaklık toleransı ve Güneşin etkileri
Guavalar sıcak havalarda bir sorunla karşılaşmazlar ve daha hızlı büyürler. Bununla birlikte ilk yılında öğlen sonrası sıcaktan korunmalıdır.
Soğuk Toleransı
Tropik Guavalar -2 dereceye kadar bazı türler daha da soğuk havalara karşı dayanıklıdır. Hobi olarak yetiştirmek isteyenler için en iyi yol , eve yakın ve rüzgara maruz kalmayan bir yere dikmektir. Guavalar için en büyük problem kış mevsimidir. Kış mevsimlerinde ağaçların çok soğuk gece ve gündüzlerde bir örtüyle kapatılması önerilir. Bütün bunlara rağmen ağaç yine de donarsa, ilkbaharda köklerinden tekrar gelişir. Soğuk havalarda Guavaların yapraklarının rengi mora dönüşebilir. Bu durum kış aylarında gerçekleşir ve endişelenecek birşey yoktur.
Dikim
Kökün en az 2 katı genişliğinde bir çukur kazılır. Minimum 50 cm çapında 50 cm derinliğinde olmalıdır. Toprağa 50/50 kompost uygulanır. Mümkünse toprak ile compost karıştırılmalıdır.
Sulama
Derin sulama bitkinin güçlü kök gelişimini destejkler ve sıcak ve kurak havalarda ağacın dayanıklılığını artırır.
Gübreleme ve Gelişim Hızı
Guava fidanları çok hızlı büyürler. Büyüme sezonu boyunce bir veya iki ayda bir ,yüksek azot içeren gübre verilmelidir. Yılın soğuk zamanlarında gübreleme yapılmamalıdır. Ayrıca meyvenin tadını azaltacağı için, olgunlaşma başlandığında gübreleme yapılmamalıdır.
Üretim
Guava fidanları genellikle çekirdekten yetiştirilir. Çekirdekten yetişen Guava Fidanı ebeveyni ile aynı olur. Çekirdekten yetişen Guavalar mantara maruz kalabilirler.
Zararlılar
Beyaz Guavaların problemlerinden birisi , sonbaharda uçuşan küçük böceklerdir . Bu böcekler meyveler olgunlaşmadan once çiçekleri yer. Bazen zarar görmüş dallar kesilerek ağacın tekrar gelişmesi sağlanır. İlkbahar budamaları bir problem oluşturmaz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan makale/haberlerin tüm hakları Tropikmeyveci.com ‘a aittir. Kaynak gösterilse dahi makale/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan makale/haberin bir bölümü, alıntılanan makale/habere aktif link verilerek kullanılabilir.