Altın Elma – Ambarella


altin-elma

Ambarella / Golden Apple (Spondias dulcis)  

Altın Elma,  Ambarella veya Domuz Eriği gibi isimlerle bilinen, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Son zamanlarda çok popüler olan tropik meyveler listesinde önemli bir yeri vardır.  Süs ağacı olarak da kullanılan bu meyve ağacının boyu , 12-18m yüksekliğe ulaşabilir ve çok hızlı büyür. Soğuk sezonda yaprakları dökülmeden önce parlak sarı renge dönüşür. Küçük beyaz çiçekleri büyük salkımlar şeklinde oluşur ve erkek dişi çiçekler aynı ağaçta bulunur. Uzun saplı meyveler salkım şeklindedir.  
Meyve henüz yeşil iken toprağa düşer ve bu birkaç hafta sürer. Olgunlaştığında meyve altın sarısı bir renge dönüşür. Büyük ve yassı bir çekirdeği vardır. Olgunlaştığında Ananas –mango benzeri çok hoş bir kokusu vardır. Kabuğa yakın kısımlar oldukça acıdır. Çekirdeğe doğru  ise daha tatlıdır.

 

altin-elma3

Nasıl Yetiştirilir

Ağaç , nemli tropikal ve yarı tropik alanlarda yetişir ve yılda 2m kadar boyu uzar. Drenaj iyi olduğu sürece her türlü toprak çeşidinde yetişebilir. Alkali topraklarda bazen mineral eksikliğinden dolayı sorun yaşayabilir. 

altin-elma2
Ağaçlar genç iken soğuğa çok duyarlıdır ve kuvvetli rüzgar ve dondan korunmalıdır. Hafif gölge alanlarda da meyve vermesine rağmen tamamen güneş gören yerlerde çok iyi yetişir 
Çekirdeklerden kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Çekirdekler yaklaşık 4 haftada çimlenir. Fidanlar 4 yaşlarında meyve vermeye başlar.

altin-elma4

Kullanım alanları

Olgunlaşmamış meyveler turşu , marmelat , sos, çorba yapımında kullanılırlar. Genç Ambarella yaprakları çok asitlidir ve taze olarak tüketilir. Endonezya’da ise yapraklar haşlanır ve tuzlu balık ve pirinç ile birlikte tüketilir. Bazen de eti yumşatmak için etle beraber pişirilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan makale/haberlerin tüm hakları Tropikmeyveci.com ‘a aittir. Kaynak gösterilse dahi makale/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan makale/haberin bir bölümü, alıntılanan makale/habere aktif link verilerek kullanılabilir. 

2 Comments

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.