Genel Bilgiler
Durian, Orijini Brunei, Malezya ve Endonezya olan tropikal bir meyvedir. Güneydoğu Asya’da çok yaygındır ve büyüklüğü, benzersiz kokusu! , biraz da ürkütücü görünümünden dolayı Meyvelerin Kralı olarak isimlendirilir. Meyve 30 cm uzunluğunda ve 15 cm çapında olabilir. Ağırlığı ise 1-3 kg arasındadır. Şekil olarak yuvarlak veya yumurta şeklinde olabilmektedir. Rengi ise yeşil ile kahverengi tonlarda olabilir. Meyve eti is solgun sarıdır.
Yenilebilir meyve eti kendine özgü bir koku yayar. Bu koku çok güçlü ve keskindir. Hatta taze olduğunda bile aynı kokuya sahiptir. Bu nedenle birçok ülkede toplu taşıma araçlarında taşınması yasaklanmıştır.
Durian ağaçları 25-50 m kadar boylanabilen devasa ağaçlardır. Yaprakları her zaman yeşildir ve dökülmez. Geniş sarımsı yeşil tüylü çiçekler çok miktarda balözü içerirler ve ağır , ekşimsi bir kokuya sahiptirler.
Nasıl Yetiştirilir
Durian kesinlikle tropikal bir meyvedir ve bol yağmurlu bölgelerde yetişir. Organik olarak zengin, derin ve iyi drenajlı kumlu veya killi toprakları sever . Durian ağaçları yılda iki defa çiçek açar ve 2 defa meyve verir. Genel olarak bir Durian ağacı 4-5 yaşlarında meyve vermeye başlar. Durian meyvesi tozlanmadan 3 ay sonra olgunlaşır.
Olgunlaşan meyveler yere düşerler ve yerden toplanır. Yenmeden önce 2-4 gün tam olgunlaşması için beklenmelidir.
Tadını tarif etmek zordur ama tatlı soğan pudingine benzer bir tadı vardır. Güney Asya dışında yetişmez , yetişsede tadı doğal yetiştiği alanlardaki gibi tatlı değildir, yenilmez. Bir bıçak ile kesildikten sonra içindeki etli kısımdaki çekirdekler çıkartılarak yenir.
Diğer tropikal meyvelerin tadları ile ilgili yazı için buraya tıklayabilirsiniz. Ayrıca Tropikal Meyvelerin genel özellikleri ilgili yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanım alanları
Taze olarak yenilebildiği gibi kek ve dondurma yapımında da kullanılır.
Besin değeri
Lifli ve şekerli bir meyvedir. Thiamin, Vitamin B6 ve Manganez içerir. Vitamin C açısından çok önemli bir meyvedir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan makale/haberlerin tüm hakları Tropikmeyveci.com ‘a aittir. Kaynak gösterilse dahi makale/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan makale/haberin bir bölümü, alıntılanan makale/habere aktif link verilerek kullanılabilir.