Site icon TropikMeyveci

Avokado

AVOKADO

Bölüm-1

Avokado içerdiği doymamış yağ asitleri ile beraber ,protein, vitamin,mineral ve karbonhidratlar bakımından zengin bir meyvedir.  Sadece yarım Avokado meyvesi  ile bir insanın günlük besin ihtiyacının önemli ihtiyacı karşılanabiir, ayrıca dengeli bir diyet için Avokado yenmesi önerilir.

Internet ortamında faydaları ile ilgili birçok yazı bulabileceğiniz bu harika meyvenin besin değerleriyle ilgili en ayrıntılı bilgiye ise http://www.nutritiondata.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1843/2 adresinden ulaşabilirsiniz.  Bu yazımızda daha çok yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Avokado yağının insan beslenmesindeki önemi;

Atherosklerotik kalp hastalıklarına (kalp damarlarının daralması ve tıkanması) neden olan kandaki düşük yoğunluktaki lipoprotein (LDL) kolesterol seviyesini azaltan, tekli doymamış oleik asidi içermesidir.

Avokado meyvesi antioksidan vitaminler olarak bilinen A, C ve E vitaminlerince oldukça zengindir. Glutathion ve lutein gibi diğer doğal antioksidanları da bulunmaktadır. Bu vitaminler kandaki düşük yoğunluktaki lipoproteinlerin (LDL) oksidasyonunu azaltarak kalp hastalıklarını azaltmada olumlu rol oynamaktadır. Ayrıca, meyve yüksek çözülebilir lif içeriğine sahiptir.

 

 

Avokado Yetiştiriciliği

 

Saksı ve kök gelişimi

Avokado fidanın yetiştiği kabın büyüklüğü çok önemlidir. Küçük kapta yetişen bitikiler araziye ekildikten sonra hayatta kalması için çok büyük bir bakım gerekir. Büyük kapta yetişen fidanların kökleri daha iyi gelişir.

Yetiştirme Ortamı

Killi toprak  fidanın ekileceği kaptaki su süzülme deliklerini engelleyebilir.

Hafif toprak ise fidanın ekileceği toprakta suyun süzülümünü arttırır ve kök sisteminin gelişimine yardımcı olur. Toprak  çok  hafifse  ,süzülme deliklerinden kolayca taşabilir ve kökler hava alabilir.

Yapraklar

Bir avokadonun sağlıklı olup olmadığı yapraklarından anlaşılır.Eğer yaprakları parlak koyu  yeşilse  avokado sağlıklıdır.

Zarar  görmüş  ve rengi solmuş yapraklar ağacın fidan iken düzgün gelişmediğini gösterir. Bu büyük olasılıkla bir hastalık belirtisi olabilir.

Yapraklar  bir zararlı haşarat veya  hastalık belirtisine karşı düzenli bir şekilde  kontrol edilmelidir.

Gerekli İklim Özellikleri

En çok tanınan 3 Avokado türünün herbirisi ayrı iklim gereksinimlerine sahiptir.

West Indian kültür çeşidi Orta Amerika orijinlidir. Diğer türler gibi , nemli ve tropik ovalara, sürekli sıcaklıklara en iyi uyum gösteren türdür.   Buna rağmen kuraklığa karşı son derece hassastır ve soğuğa karşı dayanıklılığı düşüktür ( Minimum 1,5 °C). En uygun gelişim sıcaklıkları  25-28 °C dir. Nem %60 ‘ın üzerinde olmalıdır.

Meksika türleri Meksikanın serin, yarı-tropikal  dağlarında yetişkin ağaçlara rastlanır ve -4 ,-5 °C sıcaklıklara kadar dayanıklılık gösterirler. Eğimli araziler daha fazla soğuğa maruz kalabileceklerinden ve çiçekler zarar görebileceğinden dolayı  , eğimli arazilere dikim önerilmemektedir.  %45-60 nem bu tür için yeterlidir.  İdeal gelişim için gerekli sıcaklıklar ise  20 -24 °C dir.

Guatemala kültür çeşidi Orijini Guatemala’ dır. Serin, tropik iklim ihtiyacı vardır.   –2 °C’ ye kadar soğuğa dayanıklıdır ve %65 ve üstü nem ihtiyacı vardır.

 Fuerte kültür çeşidi , Meksika ve Guatemala çeşitlerinin karıştırılması ile elde edilmiş ve soğuğa daha dayanıklı bir türdür.

• Minimum sıcaklık  –4 °C dir ,  fakat çiçeklenme döneminde soğuğa maruz kalmamalıdır.

• İdeal gelişim için  20 – 24 °C, ve daha üstü sıcaklık gereklidir. Özelikle çüçeklenme dönemi çok önemlidir.

• Özellikle çiçeklenme döneminde elverişsiz hava koşullarına diğer türlerden daha dayanıksızdır, sıcak ve kuru hava  meyve ve çiçeklerin dökülmesine neden olabilir.

Gereken Sıcaklık

Hafif soğuk yarı-tropikal iklim ve günlük ortalama sıcaklık 20 ila 24 drece arası olmalıdır.

Avokado çiçeklenme ve meyve dönemi hariç, hafif soğuğa dayanabilir Çiçeklenme döneminde sıcaklıklar 13  derece ve  üstünde olmalıdır.

Nem

Çok nem avokado için tercih edilen bir şeydir, özellikle yüksek sıcaklığa karşı dayanıklılığını arttırır. Bu,  çiçekleme ve meyve tutma döneminde önemli bir rol oynar.

Özellikle sisli alanlar Avokado için uygundur.Nem %50’yi aşmalıdır.

Yağış

Ticari olarak tüm avokado çeşitleri suya duyarlılıklarıyla bilinir. Yıllık yağış  1000 mm aşması gerekir,ayrıca yılın kurak zamanı olan haziran,temmuz ve ağustos aylarında yağmur iyi dağılmalıdır.Ayrıca kuraklık dönemiyle çiçeklenme dönemi aynı zamana denk geldiği için avokadoya ek sulama gerekir.

Rüzgar

Avokado dayanıksız dal yapmaya meyillidir bu yüzden rüzgarda bile dalları hemen kırılır.Meyvenin kalitesinin düşmesine de büyük olasılıkla rüzgar sebep olur.Olaya iklimsel olarak bakarsak,ticari avokado üretimi için en iyi yerler  yarı-tropikal,hafif soğuk,sık sık sis olan,bol yağışlı bölgelerdir.

Uygun toprak

Sağlıklı bir avokado ağacında kök 1 m derinliğe sahiptir. Kökler en çok su sızdırmayan topraklarda hızlı bir şekilde gelişir. Bu yüzdenöncelikle toprağın avokado üretimine  uygun olup olmadığının araştırılması ve analizi gereklidir.

Toprağı Tetkik Etme Yöntemleri

Toprağı tetkik etmenin tek yolu değişi toprak türlerinin olduğu yerlerde toprağın karakterini anlamak için 1,5 m derinliğinde  bir çukur kazılmalıdır.Toprağın üst tabakasına bakmak yanıltıcı olabilir ,en azından hektar başına bir çukur kazılması önerilir.Tepelik arazilerde arazinin su çekme ve süzülme özelliklerinin tam olarak anlaşılması için tepenin yokuş bölümleri boyunca değişik açılarda çukurlar kazılmalıdır.Örneğin alçak yerlerdeki alanlara bir su kanalı açarak suyun katmanlar üstünden birikip birikmediğini  kanıtlama gibi bir zorunlulukda olabilir.

Renk

Sadece kırmızımtrak-kahverengi, kırmızı ve koyu-kahverengi  topraklar uygundur  -Özellikle alt katmanlar bu şekilde olmalıdır

Çok koyu,siyah topraklar  çok kil içerdiğinden kökün gelişmesini  önler ve aşırı organik madde miktarı ise oksitlenmeye  ve asitlenmeye neden olur.

Doku

Avokado %20-%40 kil içeren toprakta  çok iyi  gelişir.Eğer bu seviye %20’nin  altında ise sınırlı bir su emme kapasitesine sahiptir ve  iyi sulanmazsa  bitki susuzluktan zarar görebilir.

Toprağın çok kil içermesi  sulamayı  zorlaştırır. Çünkü  sulama ve ardından yağmurlar toprağı  kolayca  aşırı doymuş hale getirebilir. Yani toprak suyu diğer toprak türlerine nazaran daha yavaş süzer ve köklerin çürümesine neden olur.

Yapı

Eğer toprağın sert bir yapısı varsa  toprak kuraklık zamanlarında parçalanır ve  kök iyi gelişmez.

Toprak Kesiti

Toprak yüzeyinden 1,8 m derinlikte açık renkli  çok parçalı  bir tabaka varsa kökle ilgili sorunlar yaşanabilir,özellikle de sulama ile ilgili. Bu tür topraklar orta-yüksek riskli olarak değerlendirilir.

Katılaşmış Maddeler ve Kayaçlar

Eğer katılaşmış maddeler (Demir ve Manganez) ve taşlar çakıl şeklindeyse ve toprağa oranı %30 ise toprağın su tutma özeliği negatif olarak etkilenir.  Bu durumda uygun sulama yöntemi geliştirilmelidir.

Toprağın Kimyasal Özellikleri

Toprakla ilgili bilgiler,örneğin suyun ph’ı, değiştirilebilir sodyum miktarı ve  kireç miktarı  toprak örneği için açılan çukurlardan elde edilebilir.

Avokado nun bulunduğu topraktaki suyun ph değeri 5-7 arası olmalıdır.Ama büyük harcamalar ve uzun bir süre sonunda avokadonun toprağındaki suyun ph değeri 3,5 değere kadar değiştirilebilir.

Kültür Çeşitleri

Avokado üreticileri yüksek miktarlarda ve tüketiciler için en iyi kalite avokado üretmelidir.Ama neyazıkki herkesin ihtiyaçlarını karşılayacak sadece bir türü yoktur.

Fuerte

İyi bir üretim potansiyeli vardır.

Çiçekleme ve Hasat Ayları

Sıcak Bölgeler                   Soğuk Bölgeler

Çiçekleme: Aralık-Şubat                                       Şubat-Nisan

Hasat: Eylül-Şubat                                         Kasım- Mayıs

Ağacın Özellikleri

Ağacın büyümesi:Büyük ve yayılıcı

Sıcaklığa dayanıklılığı:En az -4 derece

Genel

Sınırlama:Meyveleri  microklimalara duyarlıdır.

Yorumlar:Tozlaştırıcılar meyveleri  arttırır.

Hass

Soğuk alanlarda iyi yetişir ve sıcak alanlarda meyveleri  küçük çıkar.

Çiçeklenme ve Hasat Ayları

Sıcak Bölgeler                                       Soğuk Bölgeler

Çiçeklenme: Ocak-Mart                                 Ocak-Nisan

Hasat: Aralık-Nisan                                       Şubat-Haziran

Ağacın Özellikleri

Ağacın Büyümesi:Dikey ve yavaş

Sıcaklığa Dayanıklılığı:En az -2 derece

Genel

Sınırlama:Sıcak bölgelerde ağaç yaşlandıkça meyveleri küçülür.

Yorumlar:Çevresel olaylara karşı duyarlıdır(Hasat sonrası saklama).

Pinkerton

Meyve üretim potansiyeli yüksektir.

Çiçeklenme ve Hasat Ayları

Sıcak Bölgeler                                                     Soğuk Bölgeler

Çiçeklenme: Mart-Nisan —-

Hasat: Aralık                                                                           Ocak

Ağacın Özellikleri

Ağacın Büyümesi:Kısmen yayılmacı

Sıcaklığa Dayanıklılığı:En az -1 ila -2 derece

Genel

Sınırlama:………………………

Yorumlar:…………………………

Ryan

İyi bir üretim potansiyeline sahiptir,…………………….

Çiçeklenme ve Hasat Ayları

Sıcak Bölgeler                                    Soğuk  Bölgeler

Hasat: Mart-Haziran                                         Mayıs-Ağustos

Ağacın Özellikleri

Ağacın Büyümesi:Yukarı doğru ve orta seviyeli büyüme Sıcaklığa Dayanıklılığı:Dondurucu soğuk

Genel

Sınırlama:Düşük kaliteli meyve verir ve bazen meyve yumuşamaz. Yorumlar:Kuru iç kesimlere ekilmeye uygundur.

Toprak hazırlığı

Toprağı derinlik, süzücülük ve yoğun katmanlar bakımından incelemek çok önemlidir. Önerilen meyve bahçesinin temsili örnekleri toprak analizleri için alınmalıdır.Ağacın dikileceği yerin toprak örnekleri 9 ay önce tercihen(12-24 ayda olabilir) alınmalıdır. Bu üreticiye toprağı hazırlaması için yeterli zaman kazandırır özellikle büyük miktarlarda kireç gerekiyorsa.

Toprak Seçimi

Toprak örneğinin toprağın tek cinsten oluştuğunu göstermesi çok önemlidir(Toprağın içinde görünür hiçbir farklılık olmaması).Eğer toprağın rengi ve dokusuyla ilgili farklılıklar varsa Avokado’nun dikileceği arazi buna göre ayrılmalı ve arazini farklı yerlerinden alına örneklerde ayrılmalıdır.Kürek veya matkap ile topraktan örnek alınabilir.

Örneğin Alınması Gereken Derinlik

Toprak üstü örneği 0-0,3 m derinlikten toprakaltı örneği ise 0,3-0,5 m derinlikten alınmalıdır.

Gereken Örnek Sayısı

Örnek sayısı  toprağın alt katmanlarından alınan en az 10 örnekten oluşur(tercihen fazlada olur).3 ha’yı geçmeyecek örnek bulunmalıdır.

Karma ve Paketleme

Alandan alınan toprak temiz bir yerde toplanmalıdır(Gübre torbasında toplamayın) ve iyice karıştırılmalıdır. Alandan alınan 2 kg toprak temiz ve uygun bir alanda toplanmalı ve analizler için düzenlenmelidir. Tüm örnekler düzgün bir şekilde etiketlenmelidir.Etiketin üzerine gönderenin ismi,arazinin numarası ve örneğin alındığı derinlik belirtilmelidir. Etiket kabın görünür bir yerine iliştirilmelidir. Analiz sonucunda Avokado ekimi öncesi hangi gübrenin kullanılmasıyla ilgili bilgi verir.Bu analiz yapıldığı takdirde ekim için büyük çukurlar açmak gerekmeyecektir.Eğer gerekiyorsa kireç veya fosfat  ekim öncesi kullanılabilir ve bu işe yarar bir yöntemdir.

TOPRAĞI HAZIRLAMA YÖNTEMİ

Toprak ekim öncesi olabildiğince derin bir şekilde gevşetilmelidir.Bu sayede büyük çukurlar açmaya gerek kalmaz.

Eğer toprak çok asitli ise çok yoğun bir şekilde kireç uygulamak gerekebilir.Zirai olarak önerilen iki ila üçüncü kireç türünün bölgeye ekimden 12 ay önce dağıtılması gerekebilir, kireç toprak mümkün olduğunca derinlere doğru karıştırılır.

Kireç toprağa yavaş karıştığı için ileriki zamanlarda köklere etki eder.  Bitki ekildikten sonraki 6 ay sürecinde toprak çapalanır ise toprağın içerdiği organik malzeme artar. Kireç ve fosfat aynı zamanda uygulanmalı ve hafif bir etki göstermelidir ve Avokado bu süreçten 3 ay sonra dikilmelidir. Eğer toprak örnekleri açıklandığı gibi ilerlenmesi için gerektiği kadar önce alınmamışsa,kireç toprakla karıştırılmalı ve daha derin sürülmelidir.Bunun ardından fosfat ve geri kalan kireç toprağa dağıtılmalı ve hafif bir şekilde toprağa etki etmelidir. Eğer daha iyi kalite kireç gerekiyorsa kirçleme  ekimden en az 3 ay önce yapılmalıdır, iyice karıştırılmalıdır ve ardından derinlere etki edecektir. Eğer toprak derinliği yetersiz ise ama hala kabul olunabililirse, 0.5 metre derinliğinde 3 metre genişliğinde sırtlar yapılması önerilir. Avokadolar bu sırtlara dikilmelidir. Yeni dikilmiş ağaçlar hemen gübrelenmemelidir. Avokado güzel bir yere uygun bir şekilde dikilmelidir ve gübrelenmeden önce düzgün bir şekilde büyümelidir.Bu tür durumlarda 1 yıl beklemek önerilir.Bu tür uygulamalar hafif bir şekilde olmalıdır.Gübre eşit bir biçimde dağıtılmalıdır ve dallara değmemelidir.Sulama gereklidir.

Bahçe Düzeni

Bir avokado bahçesinin en verimli dönemi 7 ila 10. yılları arasıdır. 3 tür düzen vardır:

Dikdörtgen(Asma biçiminde büyümesi için)

Kare(……………….)

Elmas şekilli(………….)

Yasal Uyarı: Yayınlanan makale/haberlerin tüm hakları Tropikmeyveci.com ‘a aittir. Kaynak gösterilse dahi makale/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan makale/haberin bir bölümü, alıntılanan makale/habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Exit mobile version