Site icon TropikMeyveci

Pawpaw

 

Genel Bilgiler

Fakir adam muzu olarak da bilinen Pawpaw(Asimina Triloba), Kuzey Amerika orijinli bir meyvedir. Kaliteli bir Pawpaw meyvesinin lezzeti; şeftali, mango, muz gibi en lezzetli meyvelerle boy ölçüşebilecek düzeydedir.

 

Sıcaklık bölgesi 5-9 (USDA Climate Zone) olan yerlerde yetişebilen Pawpaw, düşük nem, kuru rüzgar ve serin kıyı bölgelerine çok duyarlıdır.  Çok sıcak bölgelerde yetiştirmek zordur. Kış uykusunda iken soğuğa çok toleranslıdır ve -30 derecelere kadar dayandığı söylenmektedir. Karasal iklim meyvesi olan Pawpaw 400 saat soğuklamaya ve 160 don olmayan güne ihtiyaç duymaktadır. Kışın yapraklarını döken Pawpaw,  3-6 m arası konik olarak büyüyen bir ağaçtır. Dip sürgünü vermeye eğimli bir ağaçtır, gerekli budanma yapılmazsa çalı formuna dönüşebilir. Birçok insanın gözlemlerine göre , Pawpaw fidanı genç iken çok yavaş büyümektedir. Uygun ortam sağlandığında da yılda  1-1,5 m  civarı da büyüdüğü görülmüştür.

Pawpaw Meyvesinin Besleyici Değeri

 

Pawpaw çiçekleri Mart- Mayıs arasında açar ve yaklaşık 6 hafta sürer.  Bu süreler türe ve iklime gore değişiklik gösterebilir. Çiçekler birçok dişi organ içerdiğinden, bir çiçekten birden fazla meyve oluşabilir.

Meyveleri oldukça büyüktür ve 500 gram kadar olabilir.

Şekil olarak Mangoya benzer. Meyvelerde 10-14 arası iki sıra halinde çekirdekler bulunur. Olgunlaşan meyveler yumşak ve ince kabukludur.

 

Pawpaw Fidanı

Genç Pawpaw fidanı ilk iki yıl tam güneş ışığına karşı çok hassastır, korumak gerekebilir. Pawpaw fidanı, yerine alıştıktan sonra ise tam güneşli ortamlarda iyi gelişim gösterir.

Verimli toprakları seven Pawpaw, aşırı sulamadan zarar görebilir. Düzenli sulama gelişim sırasında çok önemlidir. Toprak, hafif asitli (pH 5-7) ve  iyi drenajlı olmalıdır. Ağır ve alkali topraklardan kaçınılmalıdır.  Gübrelemede, potasyumlu ve organic gübrelerden iyi sonuç alınır.

Pawpaw ağacı çok az budamaya ihtiyaç duyar. Sadece ölü dallar ve ters dallar budanmalıdır.

Kalem ile çoğaltılmada başarı oranı düşüktür. Çekirdekten çoğaltma önerilmektedir. Daha sonra ise birçok aşılama yöntemi ile Pawpaw fidanları aşılanabilir. T göz aşısı tavsiye edilmemektedir bunun yerine çentik aşı uygulanabilir.

Pawpaw çok fazla zararlısı olmayan bir ağaçtır. Tozlanma için birden fazla türe ihtiyaç duymaktadır.  Tek bir ağaç ile meyve alamayabilirsiniz. Hele de tohumdan üretilen aşısız fidanlarda,  birden fazla ağaç olsa bile meyve tutumu çok uzun yıllar alabilir.

Bu uyarıyı yapmamdaki amaç yıllarınızın boşa geçmemesi içindir.

Kendine verimli türün varlığını ise şu ana kadar doğrulayabilmiş değiliz.

Not: 2014 yılı itibarı ile yaptığımız gözlemlerde Sunflower türü Pawpaw’ın tek başına da meyve verdiği gözlemlenmiştir.Gelecek yıl itibarı ile bu türe de ağırlık vereceğiz.

 

Pawpaw Türleri :

Davis

Meyve Küçük. Meyve eti sarı, yeşil kabuklu. Büyük Çekirdekli. Tadı iyi.

Mary Foos Johnson

Sunflower ‘a benzer

Mitchell

Meyve Orta. Meyve eti altın rengi, Hafif sarı kabuklu. Tadı Mükemmel.

Overleese

Meyve Büyük. Az çekirdek fakat büyük. Meyve eti sarı. Tadı Mükemmel.

Prolific

Meyve Büyük. Meyve eti sarı. Tadı Mükemmel.

Sunflower

Meyve Orta geniş. Meyve eti altın rengi, Sarımtırak kabuklu. Az çekirdek. Tadı iyi. Kendine verimli

Sweet Alice

Meyve Orta geniş. Çok Verimli. Meyve eti sarı. Tadı iyi.

Taylor

Meyve Küçük. Meyve eti sarı, yeşil kabuklu. Tadı orta, mükemmel

Taytoo

Meyve Orta. Meyve eti sarı, açık yeşil kabuklu. Tadı Mükemmel. Çok verimli

Wells

Meyve oldukça büyük. Meyve eti portakal renginde, yeşil kabuklu. Tadı harika

Pawpaw Fidanı Satın Almak için Tıklayın

Yasal Uyarı: Yayınlanan makale/haberlerin tüm hakları Tropikmeyveci.com ‘a aittir. Kaynak gösterilse dahi makale/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan makale/haberin bir bölümü, alıntılanan makale/habere aktif link verilerek kullanılabilir. 

.

Kaynaklar

Exit mobile version