Değerli ziyaretçiler,Bir ağacı yetiştirip meyvesini tatmadan sizlere fidanını sunmamayı prensip olarak
benimsiyoruz (Macadamia Fındığı gibi bazı fındık ve ceviz türleri hariç).
Goumi ağacını 2009 yılından bu yana yetiştiriyor ve gözlemliyoruz. Goumi fidanıüretmeden bu makaleyi yayınlamak istemedik. Goumi ile ilgili bütün yenilikleri ve tecrübeleri buradan sizlerle ilerki günlerde de paylaşmaya devam edeceğiz.
Görünüşü harika ve çok lezzetli bu meyveyi eminim ki herkes yetiştirmek isteyecek.
Tropikmeyveci.
Genel Bilgiler
Goumi (Elaeagnus multiflora) 2-3 m ye kadar boylanabilen, kışın yaprağını döken bir meyve ağacıdır. Yetişkin bir Goumi Ağacı 2-2,5 m genişlikte taç yapar.
Goumi meyvesi C , A ve E vitaminleri ile likopen ve flavinoidler bakımından çok zengindir. Çinde bağışıklığı artırmak ve kolestorelu düşürme amaçlı tıbbi kullanımı yaygındır. Vişne gibi hafif buruk bir tadı vardır fakat olgun meyvelerin tadı ağız burmaz ve mükemmeldir. Hem taze hem de kurutularak tüketilebilir.
Meyve, genellikle Mayıs sonu ile Haziran ilk yarısında olgunlaşır.
Gümüşi yeşil renkte yaprakları vardır ve İğde ile Güz Zeytinine çok benzer.Alt bölümleri ise gümüşi kahverengidir.İlkbahar sonlarında çok hoş kokulu, küçük ve gümüşi kahverengi çiçekler açar.
Harika görünümü, önümüzdeki yıllarda Goumi Ağacını dekoratif bir ağaç olarak da bahçelerin vazgeçilmez türlerinden yapacağını belirtmek isterim. Ana vatanı Japonya ve Çin olmasına rağmen harika görünümlü ağacı ve meyvesi nedeniyle bütün dünyaya yayılmıştır.
Çok soğuk iklimlere dayanıklı olması dolayısıyla ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişebilir. Çok dayanıklı bir ağaçtır ve rüzgara, kuraklığa çok dayanıklıdır. USDA Zone değeri 5-7 ‘dir. Erzurum, Ağrı gibi -35 lerin altına düşen illerimiz hariç her yerde yetiştirilebilir. Akdeniz Bölgesinde ise henüz test edilmemiştir.
Goumi Yetiştiriciliği
2 yılda meyve vermeye başlayan Goumi Ağacından yılda 5 kg’ ın üzerinde meyve alınabilir.
Fidan dikim aralıkları 2,5-3 m olabilir. Kısmen kendine verimli olduğundan verim için 2 farklı türün dikilmesi önerilir. Dikildikten sonraki yıl meyve vermeye başlar.
Goumi kumlu ve killi bütün topraklarda yetişebilir. Yarı kurak ‘tan nemli iklimlere kadar geniş bir iklimde yetiştirilebilir.
Aslında Goumi ağacının topraktaki azotu , dolayısıyla toprağı düzenleyici özelliği vardır.
Genç ağaçlarda kök gelişimini teşvik için potasyum içeren gübreler kullanılabilir.
Yetişkin ağaçlarda ise zorunlu olmasa da dengeli gübrelemenin faydası vardır. İlk yıllarda azotlu gübrelerin kullanımı ağacın gelişmesini hızlandırır ve çiçeklenmeyi artırır. Vejetatif gelişmeden önce gübre uygulanmalıdır. Fakir topraklar hariç gübreleme ihtiyacı azdır.
Goumi fazla sulamayı sevmez. İlk 2 yıl düzenli sulama önerilir. Haftada bir kez sulama yeterlidir.
Budama ise ilkbaharda ve çiçeklenmeden sonra yazın yapılabilir.İlkbaharda yapılan budama gelişmeyi teşvik eder.
Şu an itibarı ile 3 farklı tür üretiyoruz. Bunlar Red Gem ve Sweet Scarlet ‘dir.
Goumi Fidanı Siparişi vermek için tıklayın
Yasal Uyarı: Yayınlanan makale/haberlerin tüm hakları Tropikmeyveci.com ‘a aittir. Kaynak gösterilse dahi makale/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan makale/haberin bir bölümü, alıntılanan makale/habere aktif link verilerek kullanılabilir.