Site icon TropikMeyveci

Bunya Çamı – Araucaria bidwillii

 Bunya Çamı - Araucaria bidwillii

Neden 10-15 yıl sonra meyve verebilecek bir meyve ağacı tanıtmak ve fidanı üretmek sorusu birçok kişi tarafından sorulacaktır ama Bunya Çamı’nın muhteşem görüntüsü , boyutu ve meyvlerinin olağanüstü büyüklüğü bu sorunun cevabı olarak yeterli olsa gerek diye düşünüyorum. Bu harika ağacın büyüyüp meyve verdiğini belki diken kişi de göremeyebilir ama ülkemizde bir gün bu harika ağaçlardan olduğunun hayali bile güzel sanırım.

 

Bunya Çamı Araucariaceae  ailesine mensup 30 – 45 metre arası büyüyebilen her dem yeşil tropik bir iğne yapraklıdır. Anavatanı avustralya’da Doğu Queensland ve dünya mirası listesine alınmış olan batı Queensland’daki tropik ve nemli alanlardır. Araucaria ailesinin Bunya seksiyonuna ait hayatta kalan tek türdür. Mezozoik çağdan beri varlığını devam ettirmektedir. Bu türe ait fosiller Güney Amerika ve Avrupa’da bulunmuştur.

Botanik Özellikleri:

Bunya çamı 30 – 45 metreye kadar büyür. Kozalağı 20 – 35 santimetreye kadar büyür, futbol topu büyüklüğündeki her kozalaktan 70 – 150 arası ceviz büyüklüğünde çam fıstığı çıkar, bunlar 3-4 santimetre çapındadır. Dişi ve erkek çiçekleri farklı ağaçlardadır ancak her iki çiçeğin aynı ağaçta olduğuna da rastlanır. Tozlaşma rüzgar vasıtasıyla sağlanmaktadır.

İklim ve Toprak İstekleri:

Yetişkin ağaçları -9.4 C’ye kadar soğuğa dayanıklıdır. Fidanlarda dayanıklılık daha düşüktür. Genç fidanların üç yaşına kadar rüzgardan iyi korunması gereker. Yetişkin ağaçların su ihtiyaçları oldukça düşüktür. Kuraklığa toleransı hayli yüksektir. Tam güneşli alanları tercih eder ancak kısmı gölgeye, hatta kısa süreliğine tam gölgeye de toleranslıdır.

İyi drenaja sahip olmak kaydıyla toprak seçiciliği neredeyse hiç göstermez.  Hafif, kumlu, kireçli, nötr, alkali bütün toprak tiplerinde yetişip gelişiebilir. Tuza dayanıklılığı düşüktür.

Kullanımı:

Bunya çamı tohumları kavurularak, haşlanarak veya çiğ olarak yenir. Kestane gibi közde de pişirilir. Aborjinler tarafından hamur haline getirilip ekmek olarak tüketildiği gibi çamur içinde fermente şekilde de tüketilir. Benzersiz tadı patates kestane arasındadır. Tohumları Avustralya’da bazı marketlerde gıda maddesi olarak satılmaktadır. Bazı çiftçiler tohumları ve kerestesi için bu ağacın üretimini yapmaktadırlar. Ağacın ahşabı akustik gitar yapımında ve mobilya malzemesi olarak kullanılır. 

Besin içeriği:

%40 su,

%40 karbonhidrat,

%9 protein,

%0.2 potasyum,

%0.06 magnezyum,

%2 yağlar.

Gluten içermez.

{gallery}Araucaria-bidwillii{/gallery}

Exit mobile version