Değerli ziyaretçiler Aşılama konusundaki ikinci makalede ve içersindeki görsel dosyalarda temel aşı çeşitlerinden Göz Aşısının nasıl yapıldığını detaylarıyla bulabilirsiniz.
Aşağıdaki ilk kayıtta Şahdutlarda yaptığımız Durgun Göz Aşısı yer almakta. Bu kayıtta Aşı yapan Ustanın ne kadar hızlı aşı yaptığını göreceksiniz. Tabiiki bizim amacımız Göz aşısını öğretmek olduğu için sizlere adım adım ve detaylı bir göz aşısı kaydı yaptık. Burada değerli arkadaşım Ziraat Mühendisi Selahattin Bey’e de katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunmak isterim. İlerki günlerde yine yayınlayacağımız aşılama çeşitlerinin birçoğunu da Selahattin Hoca’nın yorumlarıyla sizlere sunmaya çalışacağız.
Öncelikle Göz Aşısı nedir ve hangi durumlarda kullanılır konusuna değinelim.
Anaçtan alınan , üzerinde tek bir göz bulunan kabuk parçasının çöğüre aktarılmasına Göz Aşısı denir. Göz Aşısının da birçok türü vardır. Bunlar yapılış zamanına ve metoda gore isimlendirilir. En çok kullanılan ve üzerinde duracağımız Göz Aşısı yöntemleri şunlardır; T Göz Aşısı, Ters T Göz Aşısı, Yama Göz Aşısı, Yongalı Göz Aşısı. Eğer Göz Aşıları Mayıs-Haziran hatta Temmuz aylarında yapılırsa buna Sürgün Göz Aşısı metodu diyoruz. Eğer Ağustos-Eylül aylarında yapılırsa da Durgun Göz Aşısı metodu diyoruz. Sadece Yongalı Göz Aşısında kabuki parçasının altında odunsu doku bulunur, diğerlerinde kabuğun altında odunsu kısım yer almaz.
T ve Ters T Göz Aşısı
Fidan üretiminde ve özellikle de Dut , Gül, Turunçgiller gibi birçok ağacın aşılanmasında kullanılan bir yöntemdir. Burada en çok aşılanacak dalın kalınlığının fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Tecrübelerime göre bir parmak kalınlığını geçen dallara yapılan aşılarda başarı olanı düşmektedir. Eğer fidan üretimi için yapılacaksa topraktan 5-20 cm civarı yükseklikte aşı yapılır veya fidan çok kalın ise yine parmak kalınlığındaki dallara uygulanır. Aşı bıçağı ile Anaç T şeklinde kesilir, kalemden çıkartılan göz çöğüre yerleştirilir. Özellikle dutların kabuğunda süt kıvamında bir sıvı vardır ve bu sıvı aşıya zarar vereceğinden, T şeklinde çizilen yerin alt kısmından bıçakla birkaç çizik atılarak bu sıvının akması sağlanır ya da Ters T aşısı yapılarak sıvının aşı yapılan gözünü yakmasının önüne geçilir. Ters T aşısının bir diğer güzel yönü ise yağmurlu bölgelerde yağmur sularının T şeklinde açılan kabuğun içine girerek aşıya zarar vermesini önlemesisidir. Göz yerleştirildikten sonra yapılacak en son şey ise uygun bir aşı bağı ile bağlamaktır. Burada yine öenmli bir nokta da, bağlama işlemine en alttan başlamak ve sıkı olmasına dikkat edilmesidir. Aşı bağı aşının gelişimi de gözlenerek genelde 2 hafta sonra açılır.
Şahdut Aşısı Çalışması:
{dailymotion}xf8abv{/dailymotion}
Şahdut Aşısı Çalışması:
{dailymotion}xf8bvh{/dailymotion}
{ariprettyphoto activeType=”imglist” dir=”images/stories/videos/goz”}{/ariprettyphoto}