{arimagnify src=images/stories/videos/dilcikli/Dilcikli1.jpg}{/arimagnify}
Bu yıl başında tropikmeyveci.com’ da yapmak istediğimiz yenilikleri açıklarken bunlardan en önemlilerinin Aşılama ile ilgili bilgi, resim ve film paylaşımı ile sadece tropikal ve sıradışı ağaçlarla ilgili bilgilerin tartışılacağı bir forum açmak idi. Forum konusunu daha sonraki günlere bırakarak aşılama konusuna öncelik vermek istiyorum.
Aşılama; kısaca kalitesi kanıtlanmış bir ağaçtan alınan dal parçasının veya bir gözün daha düşük kaliitede ve uyumlu bir ağaç türüne kaynaştırarak büyümesini sağlama tekniğidir. Aşılamayı , üstün nitelikte ağaçlar elde etmek için yaparız. Aşılamada temel ögeler, aşı yapacağımız ağaç , yani anaç ve kaliteli bir ağaçtan alınan kalem veya gözdür.
Aşılama kaliteli fidanlar üretmek için kullanılır ve onlarca yöntemi vardır. Her ağacın aşılama yöntemi, zamanı farklı olabilmektedir.
Öncelikle temel aşılama yöntemlerini anlatarak bu konuya başlamak istiyorum. Daha sonra ise hangi meyve ağacının hangi yöntemle ve ne zaman aşılanabileceğine ilerki günlerde değineceğiz. Ayrıca aşılamanın çok farklı konularda da uygulamalarına yer vereceğiz. Öncelikle temel aşılama yöntemlerinden Kalem ve Göz aşılarını anlatarak konuya giriş yapalım.
Kalem ve göz aşılarının da birçok yöntemi vardır. Anlatacağımız ilk kalem aşı yöntemi Dilcikli İngiliz Kalem Aşısıdır. Neden kalem, neden göz aşısı yaparız , sorusunun cevabı , ağacın türü ve aşı zamanı ile yakından ilgilidir. Dilcikli ve Dilciksiz İngiliz Aşısında kalem ve anacın aynı kalınlıkta olması önemlidir. Diğer önemli olan bir nokta da, anaç ve kalemin dokularının birleştirilirken düzgün bir şeklide bağlanması ve kalemin ucunun parafin veya macun ile kapatılmasıdır. Aşılama, kitaplardan teorik olarak öğrenilebilir ama mutlaka pratik uygulama şarttır. Öncelikle bu işin ustasından uygulamalı ders almak gereklidir. Burada bir uyarı yapmadan geçemeyeceğim. Aşı yaparken gerekli en önemli ekipman , bir aşı bıçağıdır. Aşı bıçakları çok keskin olmaları nedeniyle, parmakları çok yi korumak şarttır. Aksi takdirde her aşı sırasında parmaklarınızı yaralayabilirsiniz. Uzun zamandır aşı yapmama rağmen neredeyse her aşıda parmaklarımı kestiğimi söylemeden geçemeyeceğim.
Kalem aşıları ilkbaharda , ağaçlar uyanmadan yapılır. Kalemlerin uyanmamış olması, dikkat edilmesi geren en önemli husustur.
Aşağıdaki video’ da Dilcikli İngiliz Kalem Aşısının yapılışı yer almakta. Daha sonraki günlerde temel göz aşılarının video ‘larını da burada bulabilirsiniz.
tropikmeyveci.com
{dailymotion}xf68i9{/dailymotion}
{ariprettyphoto activeType=”imglist” dir=”images/stories/videos/dilcikli”}{/ariprettyphoto}