Myrtaceae – M. jaboticaba (sabarah), M. cauliflora
Jaboticaba, gövdesinde meyve yetişen en sıradışı tropik meyvelerden biridir. Uzun yıllardır yetiştirmeye çalıştığımız türlerden birisi olan Jaboicaba ile ilgili bir yazı yazmak istedim ama o kadar geniş bir konu ki! İçine girdiğinizde uzmanlaşmak yıllarca zamanınızı alabilir.
40’dan fazla türü bulunan Jaboticaba diğer tropik meyvelere göre soğuğa daha dayanıklı olduğundan, yarı tropik ve ılıman alanlarda hatta büyük saksılarda rahatça yetiştirmek mümkündür. Yavaş büyüdüğünden ve peyzaj değerinden dolayı, özellikle büyük saksılarda yetiştirmek yaygındır. Büyük saksılarda da rahatlıkla meyve alınabilmektedir. Meyve kabuğu çok yüksek oranda tannin içerir (bkz. http://www.ansci.cornell.edu/plants/toxicagents/tannin.html)
Jaboticaba çok uzun yıllar gözlem ve tecrübe gerektirdiği için Florida’da yaşayan ve bu konunun uzmanı olan değerli insan Adam Shafran‘ ın de çok büyük katkılarıyla bu yazıyı hazırlayabildim. İnanılmaz güzel fotoğraflarda, uzun yıllara yayılan büyük bir emeğin yansımasını göreceksiniz.
Orijin
Brezilya’nın güney bölgeleri Myrciaria türlerin doğal yetişme alanlarıdır. Bunun yanında Arjantin, Paraguay gibi bazı ülkelerde de görülmektedir. 1900 lerin başında Amerika’ya ulaşmış ve günümüzde bir çok kültürleri yetiştirilmektedir.
M. jaboticaba (sabarah) ve M. cauliflora farklı türlerdir.
M. jaboticaba (sabarah) | M. cauliflora |
6-9 m Yaprakları daha küçük ~4.5 cm Daha yaygın Daha tatlı |
3-6 m Yaprakları 2-6 cm Az yaygın Daha asidik |
Kültür çeşitleri Myrciaria cauliflora çeşitleri şunlardır; ‘Paulista’, ‘Rajada’, ‘Roxa’, ‘Ponhema’, ‘Mineira’, ‘Branca’, ‘Sabara’, precoce, hibrida, ‘Ascuda’, pingo de mel, (Brezilya) younghans, ‘Sabara’, ve ‘J1’ (Australia).
Bunlara ek olarak 40 dan fazla tür bulunmaktadır. Bunlar; M. dubia (camu camu), M. glomerata (amarilla), M. tenella (cambui), M. trunciflora (cabinho), M. vexator (moraleta), M. aureana (white jaboticaba) M. coronata, M. grandifolia, M. jaboticaba, M. oblongata, and M. phitrantha.
Jaboticaba , derin , drenajı iyi topraklarda iyi gelişim gösterir. Su, Jaboticaba için en önemli ögedir. İyi sulama ile çiçek tutumu artar ve yılda birçok kez meyve almak mümkündür. Ayrıca iyi sulama, Jaboticaba meyvelerinin büyüklüğüne direkt etki eder.
Çoğaltma
Tohumdan çoğaltmada yaklaşık 2 ay sonra çimlenme gerçekleşir. Aşılama yöntemleri de kullanılsa da başarı oranı çok düşüktür.
Yetiştiriciliği 7×7 gibi dikimler yaygın olsa da yavaş büyümesi dolayısıyla bu mesafe çok daha az olabilir (2-3 m). Saçak kök yapan bir ağaçtır bu nedenle su ihtiyacı fazladır. 3 yılda en fazla 50 cm boya ulaşır. Meyve vermesi ise uzun yıllar alır. Kimi zaman bu süre 15 yılı bulur. Uygun iklim ve bakımla 7-8 yılda meyve alınabilmektedir. Dengeli gübreleme yeterlidir. (8-8-8, 6-6-6 gibi) Mikro besin elementleri kontrol edilerek eksik minerallerin takviyesi gerekebilir. Yüksek ph demir eksikliğine yol açabilir. Bu durumda Şelat kullanmak gerekir.
Hasat
Kore’de tohumdan yetiştirilen Jaboticaba ağaçlarının, yılda 1-6 kez meyve verdiği gözlemlenmiştir. Brezilya’da yılda 2 kez. Hawaii gibi bölgelerde ise yılda 6 kez meyve alınmaktadır. Yetişkin bir Jaboticaba ağacından yılda 400 kg a kadar meyve alınmaktadır. Hasat 2 hafta kadar sürmektedir.
Hasat edilen meyveler 3 günden fazla normal sıcaklıkta bozulur. Uygun koşullarda ise 3 haftaya kadar tazeliğini koruyabilmektedir.
İçerdiği besin maddeleri(%):
Su 87.1 enerji (Kcal) 45.7 protein 0.11 lipid (fat) 0.01 karbonhidrat 12.6 fiber 0.08 ash 0.2
Mineraller (mg)
Kalsiyum 6.3 Demir 0.49 Fosfor 9.2
Vitaminler (mg) ascorbic asit 15–30.7 thiamin 0.02 riboflavin 0.02 niacin 0.21 tryptophan 1 mg lysine 7 mg
Kullanım alanları
Genellikle taze olarak tüketilen Jaboticaba, ayrıca reçel, meyve suyu, dondurma ve tatlı yapımında kullanılır.
NOT: Bu yıl miktar az olduğu için Jaboticaba fidanlarını sadece özel olarak talepte bulunan dostlarımıza gönderebildik. 2014′ te üretimi artırarak fidanlarını herkese sunmayı planlıyoruz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan makale/haberlerin tüm hakları Tropikmeyveci.com ‘a aittir. Kaynak gösterilse dahi makale/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan makale/haberin bir bölümü, alıntılanan makale/habere aktif link verilerek kullanılabilir.
{gallery}Jaboticaba{/gallery}
3 Comments