Pseudocydoniaailesinin tek üyesi olan Mogwa’nın anavatanı genelde Doğu Asya, özelde ise Çin’dir.Chaenomeles sinensis’le karıştırılsa da bazı özellikleriyle ondan ayrılır. Mogwa adı geçen meyveden farklı olarak dikensizdir, ayrıca çiçeklerinin salkımlar halinde değil tek başına bulunşu ve meyve biçimi bakımından da ondan ayrılır. Yaygın ayva türü olan Cydonia’ya daha yakındır.
Ay: Mayıs 2014
2014 yılında yaptığımız çalışmalar ve fotoğrafları
Değerli Ziyaretçiler, Yaptığımız yeni çalışmalar ve fotoğrafları sizlerle paylaşmak istedim. Facebook’tan da güncel konuları takip edebilirsiniz. Öncelikle artık birçok tür üretimini sistematik hale getirdik. Artık yılın her dönemi Şahdut, Che, Pawpaw, ve birçok türün fidanını temin etmek mümkün. Bunun yanında yeni ve muhteşem hibrit (birçok insan hibrit ile GDO’yu karıştırıyor. Biz hibrit çeşitlere de önem veriyoruz) çeşidi çoğaltmayı başardık. Birçok meyvenin de Türkiye ikliminde meyvesini alarak deneme fırsatımız oldu. 9 yeni dut çeşidi , Goumi gibi birçok türden meyve aldık. […]
Japon Kuru Üzüm Ağacı – Hovenia Dulcis
İngilizcede “Raisin Tree (Kuru Üzüm Ağacı)”, “Oriental Raisin Tree (Şark Kuru Üzüm Ağacı)”, “Japanese Raisin Tree (Japon Kuru Üzüm Ağacı)” gibi adlarla anılır. Ülkemizde ise “Japon Kuru üzüm Ağacı” ve “Şeker Ağacı” adlarıyla bilinmektedir. Anavatanı Doğu Çin, Kore ve Himalayaların 2000 metre yüksekliğe kadar olan eteklerindedir tam ya da yarı güneşli alanlardaki nemli kısmen kumlu ve killi topraklardır. Pek çok ülkede dekoratif amaçla ve yenilebilir meyveleri için yetiştirilmektedir.
Bunya Çamı – Araucaria bidwillii
Neden 10-15 yıl sonra meyve verebilecek bir meyve ağacı tanıtmak ve fidanı üretmek sorusu birçok kişi tarafından sorulacaktır ama Bunya Çamı’nın muhteşem görüntüsü , boyutu ve meyvlerinin olağanüstü büyüklüğü bu sorunun cevabı olarak yeterli olsa gerek diye düşünüyorum. Bu harika ağacın büyüyüp meyve verdiğini belki diken kişi de göremeyebilir ama ülkemizde bir gün bu harika ağaçlardan olduğunun hayali bile güzel sanırım.